Jajca oj tak. Grahamka to nawet nie jest dobre pieczywo. Celuj w cos na zakwasie, jezeli kupne to max 3 skladniki, zreszta zakwasowiec poznac po smaku. Mozna samemu upiec, prostsze niz sie wudaje. Podnies tluszcze do 60 gr, z dobrych zrodel typu tluste miesa i ryby, zoltka, ol kokosowy, oliwa virgin na zimno, maslo klarowane do smazenia lub [...]
Zdecydowanie olej słonecznikowy, czy mix roślinny do smarowania pieczywa nie powinny mieć miejsca w zdrowej diecie. Jeżeli chodzi o smażenie, to warto do tego używać minimalnej ilości tłuszczu aby rozsmarować patelnię. Jako źródła warto wybrać olej kokosowy, masło klarowane, czy smalec. Polecam poczytać więcej na ten temat w artykule poniżej: [...]
[...] - bo obydwa produkty zawierają cukier. Olej rzepakowy może być OK, jeśli nie smażymy godzinami na tym samym tłuszczu i tłuszczami rotujemy, czyli gdzieś tam wleci oliwa do smażenia, gdzieś trochę smalcu. Może być też zły, T.Sowiński pisał bodajże jakiś czas temu, że podczas kontroli wykazano m.in. dużą ilość utlenionych lipidów w sklepowych, [...]
ryże, kasze, makarony chelby żytnie piersi z kurczaka, tuńczyki, łososie, makrele i inne płetwiaste organizmy orzechy włoskie, oliwe z oliwek, smalec do smażenia serki twarogowe, sery żółte, jajka i od groma do potęgi drugiej innych produktów. Jedz co ok. 2h Zmieniony przez - Kogaion w dniu 2006-07-05 13:24:03
Odnosnie lapaczy-masz na mysli osoby latwo lapiace tluszcz?? tak Co do tej kreatyny to xpand +mono to troszke za duzy wydatek w tej chwili dla mnie (alimenty itp. ,ale mono moge zakupic kupic wiec?? jasne ew mozesz spojrzec laskawym okiem na CP ale jak malo to mono jest doskonale Z tymi tluszczami to czy moglbys podac w jakich proporcjach [...]
Nie mam czasu na wyciaganie pojemnika i siedzenie na dupie wcinajac tego kurczaka/whatever. Zapomniałem o oliwie z oliwek, przeważnie do smażenia kuraka będę dawał. Warzywa? Surówka do III posiłku później do następnego posiłku z jakimś mięsem jakieś warzywo lub surówka. Więc nie rozumiem co tu jeszcze jest nie tak.
Wartości produktów wrzucaj na zrzut przed obróbką - jak mniemam ten kokosowy dajesz do smażenia, a zobacz ile tego tłuszczu masz już na zrzucie przy smażonej piersi...trochę więcej. Co do pytania - w zasadzie to raczej większość osób robi jeden rodzaj mięsa na dzień, nie ma potrzeby świrować i wymyślać 4 czy 5 dań. Zmieniać co dzień-dwa-trzy bazę [...]
Bardzo dziękuję Wam za rady. Jeśli chodzi o mięso to jem róznie, kurczak to moze 60-70% czasu, ale jem też indyka, wieprzowinę i wołowinę. Wymieniłem słonecznik na orzechy włoskie, masło orzechowe na masło z nerkowców + zamieniłem oliwe z oliwek do smazenia na olej kokosowy rafinowany (?) . Stąd mam nadzieję z tłuszczami jest już trochę lepiej. [...]
[...] do jajecznicy zamiast oleju z ryżu olej z pestek winogron żeby podbić o6 a by tygodniowy bilans wychodził tak jak powinien. A dziś przeczytałem że olej z pestek winogron do smażenia się nie nadaje, mimo tego że na buteleczce monini jest informacja o przeznaczeniu. Poradźcie proszę czy pozostać przy tym czy wywalić, bo czytałem też na forum że [...]
No ale tłuszcze ciagne glownie z orzechow, i tłustych mies typu karkowka czy mielone i wiadomo czasem rybki. Do tego dochodzi oliwa, twarog tlusty czy smalec do smazenia wydaje mi sie ze tragedii nie ma nie uzupelniam tylko tluszczy pijac sama oliwe bez przesady.
Mam pytanie co do smażenia ryb czy mięsa na patelni(nie teflonowej) na maśle 82czy oliwie z oliwek. Jak liczyć kalorie(białko itp), liczyć jako np. 200g piersi(surowa) + 10ml oliwy, czy jako pierś smażona?
[...] zależy w jakiej formie - gotowane mają już b. wysoki indeks glikemiczny, w związku z czym powinny być niżej na liście tych preferowanych. Chleb "żytni" z Biedronki niestety jest żytnim tylko z nazwy :/ Co do tłuszczów to chodzi o nadmiar tych niezdrowych. Jeśli planujesz dodawać oliwę to najlepiej na surowo, nie do smażenia tych jajek rano :)
Na lnianym robię tylko jajecznice . Max 2 minuty sie grzeje. Do smażenia mies czerwonych daje smalec a ryby i drób na oliwie krotko.to lepiej jednak jajecznice na oliwie a lniany pic z lyzki??. Oleje przechowuje w cieniu w temp 21..kalorie podbijam w weekend. Robię zawsze cheat weekend i srednio przekraczam o 400 węglami Zmieniony przez - [...]
wiec ja nie neguje tego ze smacelec jest bardzo dobrym tluszczem do smazenia bo tego nie powiedzialem.. tylko ze jest niee zdrowym tluszczem i uzywany czesto moze miec zle skutki
Curry_ - jak wyżej napisałem, na oliwie smazyć śmiało można nie ma co się upierać, że nie - skoro do smażenia się nadaje. Poza tym cholesterol pokarmowy może być szkodliwy, jeśli spozywany jest w formie utlenionej...